Från Afrikas slättland till svenska julfönster. 

Det  handlar om något så vanligt som amaryllis. Få av de växter vi odlar i kruka väcker så mycket beundran och stolthet som amaryllisen. Dessutom är den ovanligt lättodlad. Bäst av allt är nog ändå att den blommar mitt i vintern, när vi behöver den som bäst. 

Att det finns lättodlade och vackra amaryllissorter av hög kvalitet idag är mycket tack vare två holländare som var tillräckligt galna för att börja odla blomsterlökar i Afrika just efter andra världskrigets slut. Männen hette Floor Barnhoorn och Harry de Leeuw och företaget etablerades i Afrika 1945. Idag heter det HADECO och drivs av Floor Barnhoorns tre söner och producerar både lökar och snittblommor.

Såhär gör du med amaryllislöken

Amaryllis tillhör de mest lättodlade av våra krukväxter.

1. Den nyinköpta amaryllislöken planteras i en rymlig kruka (ca 2 cm mellan lök och krukvägg runt om). Använd köpt krukväxtjord från butiken och plantera så att 1/3 av löken är ovan jord. Vattna så att jorden blir ordentligt genomvattnad .

2. Placera krukan med den nyplanterade löken i fönstret. Vattna inte förrän första knoppen kommit upp och släppt från löken. Därefter vattnar du när jorden torkat upp. OBS! En HADECO-amaryllis har ofta blad och blom samtidigt, så bli inte orolig när bladen visar sig. Blommorna kommer ändå.

3. Skär bort blomstänglarna när blommorna vissnat. Vill man försöka behålla amaryllisen i flera år är det viktigt att tillföra näring efter blomningen. Gödselvattna med krukväxtnäring varannan vecka under sommaren, till en bit in i augusti.

Från maj kan krukan placeras i halvskugga utomhus (ta in den vid risk för nattfrost). I september är det dags att successivt minska ner på vattentillförseln ett par veckor för att helt sluta till sist. Placera löken svalt och torrt under en viloperiod på 2-3 månader. Sedan är det dags att plantera om i ny jord, börja vattna och placera på fönsterbrädan. Cirkeln är sluten.

 

Den som inte har lust att pyssla om en amaryllis år efter år kan naturligtvis plantera och vattna för att få blomning första året och sedan helt enkelt kasta bort den, eller ge bort till pyssligare vänner, och köpa nya lökar följande höst.

Ingen behöver vara utan den fantastiska blomprakten som en HADECO-amaryllis ger. Alla kan få den att blomma.   

   Tillbaka. E-Mail:   Webmaster: Bosse Malmgren